wine & food pairing
Een gezegde die volledig opgaat! Blijf zoveel als mogelijk lokaal. Serveer je een pasta? Go Italy! Een sappige barbera zou hier perfect bij passen. Maak je vol-au-vent? Probeer dan een Belgische houtgelagerde chardonnay.
Primair, secundair en tertiair zijn termen die zowel in de keuken als in de sommelierwereld gebruikt worden.
Een primair gerecht is bijvoorbeeld een carpaccio van vlees of vis (rauw). Analoog zijn primaire geuren eigen aan een druif (denk bv; aan agrum of pompelmoes typerend voor een sauvignon blanc)
Een secundair gerecht is een gebakken vlees of vis waarbij er extra smaken vrijkomen. Hetzelfde geldt voor secundaire aroma’s die naar boven komen in wijn tijdens het fermentatieproces (bv. De typische vanille toets door de houtlagering).
Een tertiair gerecht gaat nog een stap verder. Neem bijvoorbeeld een stoofpot van vlees. Hierbij komen aardse en kruidige aroma’s in het gerecht naar boven. Idem dito voor een wijn die tertiaire aroma’s vormt door het verouderingsproces (een typisch voorbeeld is de paddenstoelengeur bij verouderde pinot noirs).
Combineer primair met primair, secundair met secundair en tertiair met tertiair.
In dit laatste geval zou je bijvoorbeeld een stoofpot van wild kunnen combineren met een verouderde Chateauneuf-du-Pape. Heerlijk!
Zuren zijn de ruggengraat van elke wijn en zijn noodzakelijk indien je verschillende wijnen doorheen de avond gaat serveren. Zuren kunnen gebruikt worden om te complementeren, denk aan een fris slaatje met een frisse witte wijn zoals een sauvignon blanc (niet hout gelagerd), maar ze kunnen daarentegen ook gebruikt worden om te gaan contrasteren. Denk aan een stukje witvis op de korst gebakken met een mousselinesaus. De zuren van de wijn gaan de vettigheid van de saus mooi openbreken.
Foodpairing op maat